Het laatste nieuws De bewoners De Schoonoordtuin Stage Schoonoordtuin fotos - video  
 
       


Waarom de Schoonoordtuin als onderdeel van mijn stage
Een artikel op het internet over een (bomen)strijd in een publieke tuin in Rotterdam noord trok mijn aandacht. Een bewoner aan deze tuin ligt overhoop met een stichting, de beheerder van de tuin. Mijn interesse werd gewekt door de toon van het artikel en de lange looptijd van dit conflict.

Ik heb een tiental observatieposten uitgekozen voor mijn stage, de Schoonoordtuin is daar een van, waarvan de meeste in en om Rotterdam. Een boeiende stad met een diversiteit aan initiatieven en projecten, groot en klein. Sinds 1998 mag ik mezelf ook Rotterdamse noemen. Ik dank betrokkenen voor de mogelijkheid de communicatie stromen te mogen observeren.

Mijn opleiding "Communicatie" (digitale media) leidt op tot een allround communicatieprofessional. 
Voor mijn stage als communicatieprofessional volg en observeer ik een aantal initiatieven in Nederland.

1-09-2013 Mijn stage is beŽindigd, dank aan mijn begeleidster mevr. de Jonge.
Ik hoop dat bewoners aan de Schoonoordtuin verder kunnen met deze site. Er is best al een hoop info beschikbaar. Ik ben nog op zoek naar een goede webmaster om deze site on-line te houden. Er heeft zich een sponsor gemeld om de kosten voor het komende jaar op zich te nemen.
Dorien Dees
 Samenvatting stage

Ik zie ik zie wat jij ook ziet
Dorien Dees

De meeste informatie heb ik uit het archief over de Schoonoordtuin en de diverse twitter, vlog en blog berichten en een enkel interview over de schoonoordtuin.

Wat mij opvalt in deze tuin is dat de bewoners weinig affiniteit hebben met het geheel. Veel bewoners hebben zich afgekeerd van de tuin, of eigenlijk van de stichting lijkt het wel. Men komt nauwelijks in de tuin. Op prachtige zomerdagen zie je niemand.

Wat ik me afvraag:
Waarom worden bewoners geacht van de tuin af te blijven en uitsluitend uit te voeren wat de stichting/beheerder opdraagt? Een opmerking van een bewoner is typerend in dit verband. "de tuin is van een klein kliekje en niet van de bewoners, die lopen slechts in de weg. Eigen initiatief wordt in de kiem gesmoord".

Eerste kennismaking met de Schoonoordtuin was via een artikel over de strijd van bewoners met de beheerder en de stichting van de tuin over een aantal bomen. Deze bomenkwestie is zeker niet de enige bomenkwestie. Er is gebleken dat er meerdere issues en problemen met de bewoners spelen. Het lijkt erop dat een aantal bewoners zich ergeren aan de bemoeizucht en het autoritaire karakter van de stichting. Oudere bewoners rondom de tuin doen wat lacherig over de gang van zaken in de tuin en hebben zich al lang afgekeerd. "ach, laat ze". Een enkele bewoner gaat gewoon zijn eigen gang in de tuin.
Jongere bewoners zijn (verplicht) actief in de tuin onder toezicht van het stichtingbestuur. Wil je een huis in de Schoonoordstraat of de Bloklandstraat dan zal je aan de tuinplicht moeten voldoen. Tuinplichtigen worden gevolgd en aangesproken indien er naar het inzicht van de beheerder niet wordt voldaan aan de door hen veronderstelde voorwaarden. Dit lijkt enige irritatie op te wekken.

 

   
Algemene informatie over de Schoonoordtuin
info@schoonoordtuin.nl

Contactpersoon voor de Schoonoordtuin en de website
dick@schoonoordtuin.nl

Heb jij leuke verhalen, ervaringen leuk of niet, of nieuwtjes, of wensen voor de Schoonoordtuin? Laat dit ons dan weten.
info@schoonoordtuin.nl
 
Met dank aan:

010iT.nl voor de domeinregistratie en hosting van de website voor het komende jaar 2014

Dick Jacobs voor het onbeperkt gebruik van de foto's van de Schoonoordtuin.

Bewoners voor de tekstuele bijdragen en "talk of the day"

Ook voor 2014 wordt de website bijgehouden door een stagiaire van het leerbedrijf SDV (Stichting Duurzaam Verder)
Voor de inhoud van de website zijn we afhankelijk van de bijdragen van bewoners.

Het allerbelangrijkste voor de Schoonoortuin zijn de wensen en de ideeen van de bewoners voor de tuin. Tot nu toe was er eigenlijk niets mogelijk. Wij gaan proberen daar verandering in te brengen. De tuin is er voor en door de bewoners. Tot nu toe is daar geen sprake van geweest met als gevolg veel negativiteit naar de zelfbenoemde beheerder toe.

De tuin moet niet langer alleen voor een klein gezelschap c.q. het stichtingbestuur plezierig zijn. Vanaf nu "bewoners voor"

Kom op met jouw wensen en ideeŽn voor de Schoonoordtuin

Contactpersoon voor de website en de Schoonoordtuin. Vanaf nu kunt u mailen naar dick@schoonoordtuin.nl


We hebben al wat binnen maar kunnen nog veel meer gebruiken: ideeŽn, voorstellen, verhalen over de tuin of de stichting
Doki Bac luistert, vraagt en schrijft er soms wel eens wat over. uzegthet@gmail.com